Peste 80% din populația care locuiește în mediul urban este afectată de poluare. Un raport al Institutului de Metrici de Sănătate si Evaluări Medicale din Washington, din 2016, arată că peste 6 milioane de oameni au murit în acel an din cauza poluării.

*

Poluarea ne afectează minut de minut, tot mai mult, cu fiecare gură de aer trasă în piept. Fie că ne lăcrimează ochii inexplicabil, fie că aveam o tuse de care nu putem scapă sau ne sufocăm aparent fără motiv, toate acestea sunt semne că poluarea deja ne afectează sănătatea. Se etimează că în mediul urban, creșterea incidenței infertilității cuplurilor, a pierderilor de sarcini, a autismului la copii, a bolilor Alzheimer sau Parkinson la adulți și vârstnici sunt cauzate într-o mare măsură și de poluarea aerului din marile aglomerații urbane. De aceea recomandările medicilor sunt de a evita expunerea la poluatorii atmosferici, de a evita să ieșim din casa la orele de vârf (imposibil pentru cei mai mulți dintre noi), de a evita mersul pe bicicletă/trotinetă pe arterele principale, de a petrece cât mai mult timp în aer curat, cât de des posibil, preferabil la fiecare sfârșit de săptămână.

*

Studiile internaționale mai arată, de asemenea, că populația urbană petrece aproximativ 85-90% din timp „in doors”, adică în interior și nu în aer liber.

Așa că haideți să depunem eforturi, mai ales că nici nu sunt atât de mari, și să avem grijă, pentru început și cât de repede posibil, de aerul pe care îl respirăm acasă, la școală, în birouri, în magazine. Noi avem nevoie de sănătate AZI, ACUM, nu peste 10-15 ani când vor da roade posibilele măsuri de scădere a poluării aerului, implementate de cine știe ce autorități viitoare.

*

Primăria ar trebui să achiziționeze din fonduri proprii, un număr de aproximativ 100 000 de purificatoare de aer de ultimă generație care purifică aerul din punct de vedere al noxelor, al alergenilor dar au și opțiunea de sterilizare a aerului. Aceste purificatoare trebuie să fie distribuite gratuit, câte un purificator performant pentru fiecare gospodărie, precum și în școli, creșe, grădinițe.

De exemplu, la un buget anual al Primăriei Sectorului 1 de peste 450 milioane Euro, o investiție „o dată în viață” de aproximativ 8 mil de Euro pentru sănătatea cetățenilor este mai mult decât justificată.

*

În acest mod, rapid, chiar din octombrie 2020, am putea să reducem foarte mult expunerea noastră la poluarea fatidică, și vom putea respira aer curat acolo unde ne petrecem cel mai mult timp din viață, adică acasă, la școală, în magazine, în mall-uri.

Vă invit să semnați petiția dacă doriți ca acest program să fie implementat în cel mai scurt timp!

Suport comenzi / ofertă online:
Email: contact@adinaalberts.ro, Telefon: +40 741 104 298

© 2024 adinaalberts.ro. Toate drepturile rezervate.