
NU NEGLIJA RISCUL INSTALĂRII OSTEOPOROZEI – OSTEOPOROZA POATE FI DOAR PREVENITĂ, NU ȘI TRATATĂ.

Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos care se caracterizează prin faptul că oasele își pierd densitatea, devenit mai fragile cu predispoziție la fracturi. Osteoporoza este o boală silențioasă care se instalează treptat, în tăcere, ajungând uneori în forme grave și nimic nu prevestește acest lucru. Fără măsuri de prevenire o putem descoperi abia în momentul în care apar fracturi frecvente. Odată instalată, în cazul osteoporozei nu putem vorbi de o terapie de vindecare. Insă dacă urmăm un regim de viață echilibrat, boala poate fi încetinită în progresia iei.
Vitaminele și mineralele cele mai importante pentru sănătatea oaselor sunt calciu, magneziu, fosforul, vitamina D, vitamina K, vitamina C. De asemenea pentru sănătatea sistemului osos este nevoie și de un echilibru hormonal, știut fiind faptul că hormonii estrogen și androgeni protejează oasele de pierderile minerale crescute. Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de estrogen scade iar organismul feminin devine predispus la osteoporoză într-o măsură mai mare decât cel masculin. Alte boli asociate cum ar fi diabetul complică lucrurile. Și tratamentul prelungit cu preparate cortizonice, precum și hipertiroidismul predispun la osteoporoză. Riscul de fracturare al oaselor este cu atât mai mare cu cât avem un indice de masă corporală mai ridicat.
Știm cu toții care sunt alimentele bogate în calciu. Știm care sunt cele bogate în vitamina C.
Haideți să trecem în revistă sursele naturale de vitamină D. Expunerea la lumina solară împiedică instalarea osteoporozei. În lunile de iarnă nu este deloc suficientă expunerea la lumina solară de aceea e nevoie ca vitamina D3 să fie administrată fie din farmacii, fie din alimente bogate în vitamina D3. Cele mai bogate alimente sunt cele care sunt grase cum ar fi peștele gras, fructele de mare, produsele lactate cele mai grase de genul brânzeturilor, smântână, unt, cașcaval, măslinele, fructele oleaginoase, nuci, migdale, semințe…
Magneziu este foarte important în efectuarea mișcarilor. La nivelul musculaturii deficitul de magneziu crează crampe musculare. Magneziu este și antispastic. Circa 60% din întregul magneziu din corp este stocat în oase și dinți. Carența de magneziu predispune la osteoporoză. Dietă bogată în magneziu trebuie să conțină cereale, nuci, germeni de grâu, quinoa, migdale, susan, algele marine, apă minerală, produsele din ciocolată dar cele de calitate care folosesc pudră de cacao. Mișcarea, exercițiile fizice, tonifierea musculaturii reprezintă factori care stimulează depunerea osoasă și previne apariția osteoporozei.
Iată și alimentele cele mai bogate în fosfor, de asemenea foarte important în mentinearea sănătății sitemului osos: germeni de grâu, făină de orez, leguminoasele de tip fasole, năut, linte, soia, peștele, semințele de dovleac, de floarea-soarelui, nucile, migdalele, fisticul, mugurii de pin, lactatele și brânzeturile grase.
Și acum câte explicații despre vitamina K. Există trei forme de vitamin K: K1 (filochinonă), K2 (menachinona) și K3 (menadiona). Toate cele 3 forme contribuie la metabolismul calciului în organism. Vitamina K1 facilitează transportul calciului în sânge, contribuind la coagularea sănătoasă a sângelui. Sursele alimentare cele mai la îndemână de vitamina K sunt: spanacul, varza de Bruxelles, broccoli, sparanghelul, salata verde, varza murată, boabele de soia, murăturile, dovleacul, semințele de pin, afinele, fasolea verde, prunele, mazărea verde, pătrunjelul, frunzele de sfeclă, ficatul de vită, porc sau pui, carnea de porc, carnea de pui, brânzeturile grase, gălbenușul, cașcavalul, brânza cu mucegai albastru, laptele integral, untul, smântâna.
Dacă ați citit cu atenție toate cele de mai sus, nu se poate să nu fi sesizat că de fapt o alimentație mai degrabă bogată în grăsimi de calitate superioară previne instalarea osteoporozei. Deci nu mereu lapte și iaurturi degresate, ne-am înțeles…

Lasă un Comentariu