
MÂNCĂRURI DE EVITAT: FAST FOOD-UL DIN SUPERMARKET-URI
În categoria tipurilor de mâncare care ar trebui consumate cât mai rar intră și „cea gătită” din hipermarketuri sau de la restaurantele tip fast-food, unde comanzi la tejghea. Este timpul să conștientizăm că aceste raioane, unde se servește mâncare la vrac, au fost concepute pentru a reduce pierderile în hipermarket, și a valorifica produsele care se apropie de termenul de expirare sau sunt deja expirate.
Ce control are un cumpărător asupra ingredientelor folosite în prepararea ciorbelor și a tocănițelor, în afară de cuvântul de onoare al vânzătoarei, care răspunde afirmativ, într-un stil robotizat, de fiecare dată când un client o întreabă dacă mâncarea este sănătoasă? Pe lângă calitatea produselor folosite, trebuie să realizăm că în aceste preparate se amestecă foarte multe tipuri de potențiatori de gust pe care noi îi cunoaștem sub denumirea de E-uri. Cât despre prafurile magice care dau gust instant mâncărurilor… Vă rog să uitați definitiv de ele.
Un pilaf făcut ca la mama acasă nu va mulțumi pe toată lumea, unii vor spune că e bun, alții vor spune că-i lipsește ceva. Produsele din vitrinele respective trebuie să fie votate că fiind gustoase de către cât mai mulți dintre dvs, ideal ar fi chiar de toți. Efectul de „delicios” este atât vizual -prea multe grăsimi, prea mulți coloranți- cât și olfactiv – prea multă ceapă, prea mult usturoi, etc- dar mai ales gustativ prin adaos de prafuri „magice” deloc sănătoase și care produc atât dependență, cât și boli precum, gastrită, diabet, intoleranțe la lactoză, la gluten, cardiopatie ischemică, obezitate, etc. „Cancerul, adversarul nostru cel mai de temut, este în realitate rezultatul greșelilor noastre făcute ani la rând, generație după generație. Adoptând o alimentație nepotrivită, l-am făcut tot mai puternic și mai necruțător, îmbunătățindu-i treptat armele și strategia”, spunea dr. Pavel Chirilă, în cartea sa „Nu hrăni cancerul!”. Pentru a vă proteja sănătatea e bine să evitați mâncărurile gătite pe te miri unde, fie ele ambalate, fie la galantar, produse din materie primă de slabă calitate și îmbogățite cu potențiatori de gust toxici, cu prea multă sare și prea mult zahăr.

2 Comments