
DE CE LAPTELE MATERN NU AR TREBUI SĂ LIPSEASCĂ DIN ALIMENTAȚIA NICIUNUI BEBELUȘ?

Prima hrană pe care omul o cunoaște sau pe care ar trebui să o cunoască este laptele matern. Natura s-a gândit la absolut toate necesitățile organismului uman pentru ca acesta să se dezvolte, să se apere și să se adapteze. Sunt ani buni de când lumea științifică a observat beneficiile imense pe care le are hrănirea bebelușilor cu lapte matern.
Dar doar de puțin timp a apărut știrea conform căreia în laptele matern există o substanță care omoară celulele canceroase, atacându-le în cel puțin trei moduri diferite, lăsând în jur celulele sănătoase neatinse. Această substanță, și anume alfa-lactalbumina, se activează și se transformă într-un agent anticancerigen atunci când este ingerată. Această descoperire s-a făcut accidental, în condițiile în care niște cercetători suedezi căutau noi tipuri de antibiotice.
Cercetările au aratat rezultate bune până acum în cancere de vezică urinară și speranțele se îndreaptă și asupra cancerelor cu localizarea genitală sau intestinală. În SUA există „Bănci de Lapte Matern”, unde laptele este atent recoltat de la femei care îl secretă în exces, femei care sunt “cu analizele la zi”. Acest lapte este apoi pasteurizat, îmbuteliat și stocat. Se poate achiziționă contra cost, și, în acest fel, orice bebeluș care nu este alăptat de propria-i mamă din diverse motive, poate avea o porție zilnică din acest aliment miraculos. Iar adulții și-l pot administra în scop preventiv și curativ. Așadar, dragi mămici, stimate femei, nu precupețiți niciun efort pentru a vă hrăni bebelușul cu laptele dumneavoastră. Uneori declanșarea lactației nu este chiar facilă. Nici pentru mine nu a fost.
M-am chinuit trei săptămâni, și eram pe punctul de a ceda atunci când am întâlnit-o pe Alina Papadopol, doctorița care m-a motivat suplimentar și căreia îi mulțumesc și pe această cale, pentru că până la urmă am reușit. Trebuie să știți că nu există femeie care să nu pot alăptă. Există doar femei care nu vor să alăpteze. În afara faptului că laptele matern, bogat în IgA, protejează bebelușii de infecții, prin mecanisme necunoscute până în prezent, se pare că laptele matern administrat în fragedă pruncie, îl va proteja și pe viitorul adolescent și matur de boli de inimă, de hipercolesterolemie, diabet, intoleranțe alimentare, alergii, cancer. Prin urmare, de felul în care planificați debutul lor în viață, de felul în care îi alimentați și cu ce îi alimentați, depinde viitorul copiilor dumneavoastră din punct de vedere al sănătății lor.
Sunteți o femeie activă care doriți să vă recăpătați rapid independența cotidiană? Apelați la aparatul care vă ajută să colectați laptele matern. Stocați-l în recipiente în frigider și lăsați-l astfel la dispoziția copilului cât timp sunteți plecată. Ați apelat la un chirurg estetician și aveți implanturi mamare? Nu-i nicio problemă! Puteți alăpta fără grijă! Vă este teamă că sânii dumneavoastră se vor lăsa după ce ați investit o sumă importantă în augmentarea lor chirurgicală? Sânii nu se lasă dacă aveți grijă să-i goliți mereu, astfel ca ei să nu fie prea plini niciodată. Știu, se întâmplă destul de des ca proaspetele mămici să spună „pass” acestui proces care pare mai dificil decât cel al biberonului cu lapte praf. Și totuși nu trebuie să se întâmple așa! E mult mai complicat și necesită mult mai mult efort fizic procesul de preparare a laptelui la biberon decât igienizarea rapidă a sânului. De aici subiectul se ramifică în foarte multe direcții și le voi aborda pe fiecare, dar pe scurt, concentrat, atât cât să aflați și părerea mea în calitatea de medic, dar și de mamă.
- „Copilul nu vrea să mănânce la sân!”. Una dintre cele mai comune probleme este aceasta. Mama se chinuie, copilul se chinuie, toată casa se chinuie. De aceea, e bine să știți că în zilele noastre au apărut „consultanții în alăptare”. Niște doamne cu multă experiență, adesea moașe, stau la dispoziția mamelor care nu reușesc să-și alăpteze micuții. Fie că nu e pus într-o poziție optimă la sân, ori că bebelușul trebuie ajutat să se atașeze corect, acești consultanți își oferă serviciile gratuit prin prisma unor asociații sau a maternităților, și sunt la un „Google search” distanță.
- „Sânii mei (n. naturali) se vor lăsa”. Nu este o regulă general valabilă. Forma și fermitatea sânilor se modifică în funcție de bagajul genetic al fiecăreia, alăptatul fiind într-adevăr un factor care poate accelera acest proces, dar nu o regulă. Totodată, legătura emoțională, afectivă creată prin acest proces natural de hrănire, pe o scară a valorilor, merită să fie obținută chiar și cu acest sacrificiu. În plus, alăptatul scade riscul apariției cancerului mamar!
- „Mulți copii cresc sănătoși cu lapte praf. E la fel ca cel matern!”. Nimic mai fals. Aceeași Alina Papadopol mi-a indus „imaginea mentală” ca atunci când privesc către o cutie de lapte praf pentru bebeluși să „văd scris pe această cutie, otravă”. Știu, a fost dur, și neadevărat, dar a funcționat în cazul meu, și așa am reușit să îmi alăptez copilul 6 luni, lucru de care sunt foarte mândră acum. Deși este o soluție salvatoare pentru femeile care nu vor să alăpteze, laptele praf nu este identic cu cel matern. Conform amplelor studii publicate de Organizației Mondiale a Sănătății, laptele matern conține toți nutrienții de care un copil are nevoie în primele 6 luni de viață, incluzând grăsimi, carbohidrați, proteine, vitamine, minerale și apă. Laptele matern conține de asemenea factori bioactivi, care întăresc sistemul imunitar al copilului, oferind protecție împotriva infecțiilor, împreună cu alți factori ce ajută la digestia și absorbția nutrienților. Și mai ales, laptele matern conține acea substanță cu efect anticancerigen despre care v-am vorbit mai sus, alfa-lactalbumina.

Leave a Comment