
CONSUMUL DE MURĂTURI VĂ FACE MAI FERICIȚI…

V-ați gândit vreodată că, chiar și murăturile ne pot face mai fericiți?
Știți ce este zimologia? Este știința fermentării.
Aproape orice aliment poate fi fermentat. Cerealele sunt fermentate cel mai adesea și se obțin băuturi alcoolice sau nealcoolice, precum berea, braga sau borșul. Fructele sunt fermentate și obținem vin, cidru, palincă, țuică, etc. Diferitele tipuri de carne sunt fermentate și obținem produse de carmangerie de genul salamurilor, cârnaților, pastramă, tobă, etc. Brânzeturile sunt produsele din lapte, și ele se obțin prin fermentare. Avem kefir, iaurt, lapte bătut, cașcaval, telemea, mozzarella, brânzeturi de toate felurile… Chiar și ouăle pot fi fermentate. La fel și ciupercile! Toate legumele pot fi puse la fermentat…
Fermentația este un proces anaerob, adică un proces care se desfășoară în lipsa oxigenului, în care microorganisme diverse descompun anumite substanțe chimice din alimente, în acizi organici, alcool și gaze. De ce sunt aceste alimente fermentate bune pentru organism?! Acestea sunt bune pentru organism pentru că ele conțin probiotice, adică lactobacili și bifidobacterii, toate acestea mențin sănătatea intestinelor noastre, îmbunătățesc imunitate, revigorează sistemul nervos inhibând anxietatea și depresia. Reglează funcția cardiacă, heparică, renală, digestivă!
Referindu-ne acum doar la produsele lactate care conțin lactobacili și bifidobacterii, dintre toate, kefirul pare să fie cel mai sănătos. De altfel denumirea de kefir vine din turcește și înseamnă „stare de bine” asta pentru că empiric s-a observat că persoana care consumă kefir se simte dintr-o dată mult mai bine. Este un produs care se poate consuma și de persoanele care au intoleranță la lactoză.
Foarte apreciate la noi în țară sunt murăturile de tot felul. Personal apreciez maxim castraveții murați. Dar atât castraveții cât și gogonele, sau varza au pe suprafața lor aceste tipuri de bacterii benefice, și în momentul în care sunt introduse la murat în borcan cu apă fierbinte și închise ermetic, aceste bacterii se înmulțesc în lipsa oxigenului și descompun glucoza și fructoza în acizi organici care dau gustul acru al murăturilor.
Prin aportul crescut de probiotice la persoanele care le consumă, alimentele fermentate reprezintă o minune pentru sănătatea lor, pentru că:
- stimulează sistemul imunitar,
- reglează tranzitulul intestinal și funcția digestivă,
- previn obezitatea,
- previn infecțiile urinare,
- menține sănătatea aparatului genital,
- menține sănătatea pielii,
- scăderea incidenței tumorilor canceroase în special ale celor colonorectale,
- scăderea absorbției de glucoză, reducând astfel glicemia,
- ameliorează bolile autoimune, inflamatorii și alergice,
- determina scăderea tensiunii arteriale.
Două chestiuni importante aș mai menționa:
1. Atenție totuși și la consumul de sare dacă este vorbim de murături, care crește nivelul de sodiu din sânge predispunând la hipertensiune, edeme, etc. Studiile arată că persoanele care consumă probiotice nesărate (bors, braga, kefir, must, etc) au o reducere a tensiunii arteriale sistolice în medie cu 3,6 mm coloană de Hg, iar diastolica scade în medie cu 2,4 mm coloană de Hg.
2. Când vorbim de murături bogate în probiotice ne referim DOAR la murăturile în saramură. Deci nu la cele în oțet. Murăturile în oțet nu conțin probiotice decât într-o cantitate infimă, acrirea legumelor făcându-se exclusiv din cauza oțetului.

Lasă un Comentariu