
CE ESTE QUERCETINA ȘI CARE SUNT BENEFICIILE ACESTEIA?

Probabil a-ți auzi vorbindu-se de Quercetină și v-ați întrebat ce este și ce beneficii are… Pe scurt, quercetina este o substanță intens vehiculată și foarte utilizată în această perioadă, ceva ce se găsește în multe fructe, legume, frunze, semințe și cereale.
Are efecte benefice asupra sănătății noastre, neutralizând efectele negative ale radicalilor liberi de oxigen.
Se găsește în mere, struguri, fructe de pădure, căpșuni, roșii, spanac, varza, brocoli, ardei roșu, citrice, cireșe, vișine, ceai verde, cafea, vin roșu, capere, măsline, etc.
Posibilele efecte pozitive ale quercetinei sunt:
Antiinflamatorii – un studiu efectuat pe 50 de femei cu poliartrită reumatoidă care au luat zilnic câte 500 mg de quercetină timp de 8 săptămâni, au arătat că acestea au avut o îmbunatățire semnificativă a simptomatologiei dureroase și a redorii articulare specifice.
Antialergice – pe studii efectuate pe șoricei, quercetina are efecte remarcabile asupra reacțiilor anafilactice produse de alune.
Anticancerigene – datorită efectelor antioxidante, adică acelea de combatere a radicalilor liberi de oxigen, se pare că există și un posibil efect de supresie a dezvoltării celulelor canceroase. Pe animalele de laborator, quercetina a blocat dezvoltarea celulelor tumorale în cancerul de prostată.
scade riscul de a dezvolta boli. Neurologice, demența Alzheimer sau demența senilă. Rolul cafelei în reducerea riscului de a dezvolta Alzheimer este binecunoscut. Dar se pare că de fapt quercetina din cafea este răspunzătoare de acest efect benefic.
Combate infecțiile datorită proprietăților antibacteriene, acționând mai ales asupra bacteriilor care dau infecții stomacale, respiratorii, cutanate, urinare. Are și efecte antivirale asupra virusurilor herpes simplex, respirator sincițial și asupra adenovirusurilor.
Combate hipertensiunea arterială.
Combate îmbătrânirea prematură.
Combate nivelul ridicat de glucoză din sânge.
Îmbunătățește performanțele fizice.
Reacții adverse nu există dacă quercetina se administrează oral, și nu se depășește doza de 500 mg la 12 ore, nu mai mult de 12 săptămâni la rând. Administrarea quercetinei intravenoasă nu trebuie efectuată la persoanele care sunt în tratament cu antibiotice, ciclosporine, warfarină sau alte medicamente cu metabolizare hepatică. Quercetina administrată iv poate crește riscul acestora de a da reacții adverse.

2 Comments