
CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE AMBALAJELE ALIMENTARE DIN CARTON?
În domeniul alimentelor ambalate în cutii de carton, sursele de contaminare ale alimentelor cu substanţe improprii consumului uman sunt cartonul propriu zis (cel reciclat) cernelurile şi lacurile, factori care apar în procesul de producţie, precum şi alţi factori de mediu. Cartonul este un material poros, realizat din fibre celulozice şi fragmente de fibre, închegate pentru a forma o reţea. Acesta este recunoscut ca fiind un material biodegradabil şi reciclabil, care are un impact redus asupra mediului înconjurător când este obţinut din surse sustenabile. Este folosit ca ambalaj primar (în contact direct cu alimentul), secundar sau terţiar (având contact indirect).
Următoarele substanţe pot migra din structura cartonului în alimente :
- metale – prezente în substanţele de umplutură ale cartonului şi din cerneala de ziar rămasă în cartonul reciclat;
- parafină, ceruri şi răşini – din cartoane cerate şi foliile celulozice, folosite la ambalarea alimentelor uscate;
- înălbitori şi coloranţi – se recomandă a se folosi cu precauţie în cartonul alimentar deoarece migrează cu uşurinţă;
- plastifianţi, adezivi, cerneluri şi lacuri tipografice;
În urma studiilor realizate de autorităţile din Germania, au fost identificate în cartonul reciclat peste 250 de alte substanţe care ar putea migra în alimentele uscate depozitate la temperatura camerei. Însă principalii contaminanţi care pot apărea în alimentele din ambalaje din carton sunt uleiurile minerale (hidrocarburi) din cartoanele reciclate. Acestea sunt uşor absorbite de alimentele uscate şi care conţin grăsimi, deoarece aceste uleiuri se transformă în gaze volatile chiar la temperatura camerei. Aceste uleiuri provin în principal din cerneala tipografică folosită la tipărirea publicaţiilor . Ideal ar fi ca pentru produsele alimentare să se utilizeze doar carton din fibre virgine, nu reciclat, și fară niciun fel de tipăritură pe aceasta. Folia de copt, de hârtie, de cea mai bună calitate este obținută din fibre virgine 100%, tapetată fin cu silicon. Este actualmente cea mai sănătoasă metodă de a tapeta o tavă sau de a înveli legumele ori carnea pe care doriți să le coaceți. Apariția ambalajului Tetra Pak a fost revoluționar pentru industria alimentară. Este un ambalaj alcătuit din 4 straturi, conceput să mențină prospețimea alimentelor lichide timp îndelungat, în stare aseptică, fără a fi nevoie de refrigerare sau depozitare în condiții speciale – exemplu: ferit de lumină, la loc răcoros etc. Sună minunat, până când descompunem un astfel de „ambalaj minune” și observăm că acesta conține polietilenă și aluminiu. Iar dacă vreunul dintre aceste două straturi vine în contact direct cu alimentele, nu am rezolvat nimic din punct de vedere a diminuării nivelului de toxicitate. E drept că în ultimii ani Tetra Pak s-a concentrat pe găsirea unei formule optimă pentru reciclare, astfel că au ajuns la o produs care să conțină 75% carton per bucată de ambalaj. Atenție însă pentru că sunt multe ambalaje pe piață care doar imită formula succesului și care, de fapt, sunt într-o proporție aproape totală alcătuite din plastic. Acestea trebuie evitate, în special în cazul laptelui, cu atât mai mult cu cât producătorii obișnuiesc să toarne conținutul (laptele pasteurizat) în ambalaje, încă din momentul în care acesta este încă fierbinte, favorizând procesul de contaminare al laptelui cu Bisfenol A și altele.
Atenție la ambalajul pentru pizza! Trebuie să aflați în ce fel de carton vine comanda dvs de pizza.

2 Comments