
CUM NE AFECTEAZĂ SĂNĂTATEA AMBALAJELE ALIMENTARE DIN METAL?

Una dintre marile amenințări despre care auziți atunci când e vorba de mâncarea ambalată în cutii de metal este botulismul, o afecțiune paralitică provocată de bacteria Clostridium botulinum. Această boală își face apariția tot mai rar, însă există un alt pericol în cutiile metalice care, prin adiție, poate provoca un nivel de toxicitate mare în organism și o șubrezire a imunității.
În cazul cutiilor metalice de tip conserve se va petrece o fuziune a substanțelor periculoase în produsul alimentar, dacă aceste cutii sunt lovite și deformate. Locul în care forma conservei se modifică, prin lovire sau prin presiunea unor greutăți, își pierde stratul protector și începe să emane particule de metal – aluminiu sau altele.
Procesul este avansat atunci când în conservă se află alimente cu nivel ridicat de aciditate, precum suc sau pulpă de roșii, piure de mere, ananas dar și preparatele condimentate din abundență. Un indiciu clar că ambalajul metalic a eșuat este însăși gustul produsului: metalic! Pentru a evita orice risc, este de preferat să vă cumpărați conservele în recipiente de sticlă și dacă totuși vă achiziționați conserve în recipiente metalice, aveți grijă să nu fie lovite și deformate.
Folia de aluminiu este, de asemenea, nocivă! Scăpați urgent de obiceiul de a ambala o bucată de carne, un cartof sau o vânătă într-o folie de aluminiu alimentar, ca apoi să o puneți pe grătar sau la cuptor. Dacă doriți să obțineți efectul de înăbușire termică, utilizați o oală cu capac sau o folie de hârtie alimentară. Orice ați băga la cuptor, și doriți să nu „se lipească” – sau doriți să coaceți rapid și în profunzime, înveliți mai întâi alimentul într-o coală de hârtie alimentară și, apoi, dacă doriți, puteți folosi și folia de staniol peste hârtie, pentru o mai mare eficință a coacerii.
Un studiu publicat în Biblioteca Medicinei din cadrul Institutului Național de Sănătate SUA a demonstrat cât de periculoasă este folia de aluminiu atunci când este folosită în procesul de gătire al alimentelor. Studiul a arătat că gătirea la cuptor a unei bucăți de carne de vită, înfășurată în folie de aluminiu, crește conținutul de aluminiu din aceasta între 89% și 378%. S-a dovedit și faptul că grăsimea a favorizat „migrația aluminiului în produsul alimentar”, se arată în studiul care conchide că cei care consumă produse gătite astfel își asumă un mare risc în ceea ce privește sănătatea lor.
Deși aluminiul, zincul și cuprul pot fi folosite la manufacturarea tigăilor și a oalelor de gătit, toate trebuie să aibă un înveliș protector care să oprească o potențială transmitere a particulelor în mâncare.
Din păcate, acest înveliș nu are o durată de viață foarte mare, iar distrugerea lui nu se poate vedea întotdeauna cu ochiul liber. Acestea trebuie înlocuite periodic.
Acesta este motivul pentru care producătorii de top aleg să pună pe piață ustensile de bucătărie fabricate doar din oțel inoxidabil.

Lasă un Comentariu