
6 PLANTE CU PROPRIETĂȚI TERAPEUTICE MIRACULOASE DE CARE NU TREBUIE SĂ UITAȚI…

Astăzi, despre 6 plante cu proprietăți terapeutice miraculoase… Pentru că a venit toamna. Iar pofta de a savura un ceai parfumat și cu puteri tămăduitoare ne dă din nou târcoale…
Iată ce plante ați putea alege în funcție de beneficiile pe care vi le doriți de la băutura dvs caldă.
🔹 Ceaiul rooibos
Rooibos este un ceai care se prepară din plante care provine din Africa de Sud. Frunzele proaspete de rooibos au un conținut ridicat de acid ascorbic. Sud-africanii l-au folosit în mod istoric în scopuri medicinale, dar există totuși puține cercetări științifice pe această temă.
Cu toate acestea, un studiu a arătat că ceaiul rooibos poate aduce beneficii sănătății osoase. Rooibos, împreună cu ceaiul verde și cel negru, ar putea stimula celulele implicate în creșterea densității oaselor. Același studiu a arătat scăderea markeriilor inflamației și toxicității celulare. Mai mult, dovezile preliminare arată că ceaiul rooibos poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Un studiu a constatat că ceaiul rooibos a inhibat o enzimă care determină spasmul vaselor de sânge, în mod similar cu modul în care acționează unele medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale. Un alt studiu a arătat că șase căni de ceai rooibos consumate zilnic, timp de șase săptămâni, au scăzut nivelul colesterolului LDL „rău” și al grăsimilor din sânge, crescând în același timp colesterolul HDL „bun”.
🔹 Ceaiul de salvie
Ceaiul de salvie este bine cunoscut pentru proprietățile sale medicinale, iar cercetările științifice au început să sprijine tot mai multe dintre beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea creierului. O serie de studii au arătat că salvia este benefică pentru funcția cognitivă, precum și potențial eficientă împotriva bolii Alzheimer.
Mai mult, salvia pare să ofere beneficii cognitive și adulților sănătoși. Câteva studii au constatat îmbunătățiri ale dispoziției, funcției mentale și memoriei la adulții sănătoși, după ce au luat unul sau mai multe tipuri diferite de extracte de salvie. Un mic studiu la oameni, a constatat că ceaiul de salvie a îmbunătățit nivelul lipidelor din sânge, în timp ce un alt studiu efectuat la șobolani a constatat că ceaiul de salvie a protejat împotriva dezvoltării cancerului de colon. Ceaiul de salvie pare a fi o alegere sănătoasă, oferind beneficii pentru sănătatea cognitivă și potențial pentru sănătatea inimii și a colonului.
🔹 Ceaiul de floarea pasiunii
Atât frunzele, tulpinile cât și florile plantei sunt utilizate pentru a face ceai. Ceaiul din floarea pasiunii este folosit în mod tradițional pentru ameliorarea anxietății și îmbunătățirea somnului, iar studiile au început să susțină aceste utilizări. De exemplu, un studiu a constatat că ceaiul de floarea pasiunii, consumat timp de o săptămână, a îmbunătățit semnificativ scorurile de calitate a somnului.
Mai mult, două studii efectate pe oameni, au descoperit că floarea pasiunii a fost eficientă în reducerea anxietății. De fapt, unul dintre aceste studii a constatat că floarea pasiunii a fost la fel de eficientă ca unele medicamente utilizate pentru ameliorarea anxietății. Un alt studiu a constatat că floarea pasiunii a ajutat la ameliorarea simptomelor mentale ale sevrajului la opioide, cum ar fi anxietatea, iritabilitatea și agitația, fiind un adjuvant important când este luată împreună cu clonidină, medicamentul utilizat de regulă pentru tratamentul de detoxifiere la opioide. Ceaiul din florea pasiunii pare a fi o alegere bună atunci când vine vorba de ameliorarea anxietății și inducerea calmului.
🔹 Ceaiul de ghimbir
Este o băutură picantă și aromată, care conține un număr însemnat de antioxidanți sănătoși. Ajută la combaterea inflamației și stimulează sistemul imunitar, dar este cel mai bine cunoscut pentru că este un remediu eficient pentru greață. Studiile constată în mod consecvent că ghimbirul este eficient în ameliorarea stării de greața, în special la începutul sarcinii; poate ameliora însă și greața cauzată de tratamentele împotriva cancerului, dar și greața de mișcare. Dovezile sugerează, de asemenea, că ghimbirul poate ajuta la prevenirea ulcerului gastric și la ameliorarea indigestiei sau a constipației.
O serie de studii au constatat că ghimbirul a redus durerea asociată cu menstruația. De fapt, două studii au descoperit că ghimbirul este la fel de eficient ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pentru ameliorarea durerilor premenstruale.
În cele din urmă, unele studii sugerează că ghimbirul poate oferi beneficii pentru sănătatea persoanelor cu diabet, deși dovezile nu au fost consistente. Aceste studii au arătat că suplimentele de ghimbir au ajutat la controlul glicemiei și a lipidelor din sânge.
🔹 Ceaiul de hibiscus
Este făcut din florile colorate ale plantei de hibiscus. Are o culoare roz-roșie și o aromă răcoritoare, acidulată. Se poate savura fierbinte sau cu gheață. Pe lângă culoarea îndrăzneață și aroma unică, ceaiul de hibiscus oferă beneficii importante pentru sănătate. De exemplu, ceaiul de hibiscus are proprietăți antivirale, iar studiile au arătat că este extrem de eficient împotriva de gripei aviare. Cu toate acestea, nici o dovadă nu a arătat că ceaiul de hibiscus vă poate ajuta să luptați împotriva virușilor precum cei gripali. O serie de studii au investigat efectele ceaiului de hibiscus asupra nivelului ridicat de lipide din sânge. Câteva studii au constatat că este eficient. Multe studii au descoperit că ceaiul de hibiscus a redus tensiunea arterială ridicată. Mai mult, un alt studiu a constatat că administrarea ceailui concentrat de hibiscus, timp de șase săptămâni, a scăzut semnificativ stresul oxidativ la jucătorii de fotbal de sex masculin.
Este utilizat și în obtinerea produsele cosmetice destinate tenului, pentru efectele antioxidative , de regenerare și întinerire. Asigurați-vă că evitați să beți ceai de hibiscus dacă luați diuretice, deoarece cele două pot interacționa între ele. Ceaiul de hibiscus poate, de asemenea, să diminueze efectele aspirinei, deci este mai bine să le luați la distanță de 3-4 ore.
🔹 Ceaiul de cimbrişor
Dă o stare generală bună. Băile în care se adaugă ceai de cimbrişor, ajută la revigorare şi aduce o stare generală de bine. Protejează, curăță și vindecă celulele pulmonare și căile aeriene superioare fiind benefic în pneumonii. Stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale, este coleretic – stimulează secreţia biliară– ajută la eliminarea gazelor intestinale, este un bun antiseptic intestinal, antihelmintic, diuretic, combate anemia.
Poate fi util în cazul alcoolismului cronic, ceaiul concentrat de cimbrișor fiind indicat la persoanele care doresc să scape de această dependență.Poate da stări tranzitorii de greaţă și vomă alcoolicului, poftă de mâncare etc, transpiraţii puternice, sete. Toate acestea vor dispărea ulterior. Contribuie la normalizarea funcţiilor ficatului şi a rinichilor. Este spasmolitic, în cazul crampelor abdominale, stomacale sau a durerilor menstruale, sunt recomandate două ceşti de ceai de cimbrişor pe zi din aceste plante.

Lasă un Comentariu